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La cipollata de caval
MessaggioInviato: Sab Feb 17, 2007 1:56 am Rispondi citando
Aussie Kangaroo
Registrato: 15/01/06 11:54
Messaggi: 1777
Località: Vermean




Per 4 persone servi:
un 60 deca de carne de caval (ma se xe manzo va benissimo lo stesso)
3 zivole grosse
1 poro
2 carote
2 pomodori rossi
un vin rosso bon (più bon se lo dopra, più bon vien el piato): mi dopro Teroldego Rrotaliano
oio extravergine de oliva
sal

Alora dove ciapar le zivole, netarle e tazarle fine fine (mi lasso giusto un per de anei intieri) e le fazo imbiondir in abondante oio de oliva. Mi dopro una fersora dai bordi alti tipo Wok.
Ciapo el poro e lo taio a anei grosseti (a piazer la grosseza) e li unisso ala zivola che ste sta consumando.
Neto le carote, le taio ala Julienne e le zonto al resto: a sto punto se ghe zonta ale verdure una quantità de acqua tale da ricoprirle abondantemente e se lassa che le se stufi fin a consumar quasi tuta l'acqua.
Fato questo, se svoda el contenuto in una pidina e se la lassa de parte.
Nel fratempo se ciapa la carne e se la taia a boconzini no tropo grossi.
Nela stesa fersora dele verdure, se zonta novo oio de oliva e se meti la carne a rosolar: dopo una bela scaltrida se ghe zonta el vin (che devi coprir la carne) e se lassa che la carne se cusini nel vin.
Co'l vin se ga ridoto dela metà circa, se ghe rimeti le verdure e se ghe zonta el pomodoro tazado fin, se sala, se missia tuto per ben e se lassa consumar fin a otenir el sugheto che se desidera (mi lasso sempre un poco più liquido perchè me piasi el toceto).

A piazer se pol guarnir con un peveron gialo o rosso taiado finissimo e se un ghe piasi se pol zontar in cotura altre verdure ad esempio zuchete, sempre taiade ala Julienne.

Mi consiglio de servirlo con un poco de riso bianco o de cous-cous.

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MessaggioInviato: Sab Feb 17, 2007 8:23 am Rispondi citando
angiola
Registrato: 16/03/06 14:48
Messaggi: 788
Località: verona




complimenti. Hai solo dimenticato di dire a che ora c'è pronto. Avvisa un paio d'ore prima che arriviamo. Meglio la polenta, del riso o cous-cous
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MessaggioInviato: Sab Feb 17, 2007 6:46 pm Rispondi citando
nat
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Messaggi: 264




.......povero caval...... Crying or Very sad
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MessaggioInviato: Sab Feb 17, 2007 8:01 pm Rispondi citando
aurio
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Messaggi: 850
Località: Roma - Trieste




...al posto del porro se pol meter una verruca? Very Happy Confused Cool Very Happy

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AURIO
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MessaggioInviato: Dom Feb 18, 2007 2:51 am Rispondi citando
Aussie Kangaroo
Registrato: 15/01/06 11:54
Messaggi: 1777
Località: Vermean




nat ha scritto:
.......povero caval...... Crying or Very sad


Nat, no preocuparte, el xe za morto co te lo usi per cusinar ...

Comunque col manzo xe bon lo stesso, ma col caval xe la sua morte.

Una roba me son dimenticado: xe ben sofigar un poche de aciughe nela zivola.

aurio ha scritto:
...al posto del porro se pol meter una verruca?


Solo se te la trovi fresca e co l'estremità ancora verde.

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MessaggioInviato: Dom Feb 18, 2007 9:55 am Rispondi citando
Karolina
Registrato: 06/10/05 10:05
Messaggi: 1354
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aurio ha scritto:
...al posto del porro se pol meter una verruca? Very Happy Confused Cool Very Happy
si però prima te devi metterle in pais!!!!!

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MessaggioInviato: Dom Feb 18, 2007 11:51 am Rispondi citando
margherita
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Aiuto Karolina, diseva anche mia nona ma mi no me ricordo più , cossa xe el "pais" ??

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MessaggioInviato: Dom Feb 18, 2007 5:04 pm Rispondi citando
servolo
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Messaggi: 2194
Località: trieste




margherita ha scritto:
Aiuto Karolina, diseva anche mia nona ma mi no me ricordo più , cossa xe el "pais" ??


Salve, tanti tipi de carne per cavarghe el odor de selvadigo e darghe un gusto più bon se usa meterli in conza o pais che xe acqua,asedo o vin,odori e un fià de sal.La carne vien lassada in smoio per bastanza tempo in modo che la assorbi sti condimenti. Qualche volta se salva un poco de pais che servi per far el tocio.Xe tanti modi de far pais,e ogni "cogo" gà el suo pais segreto.Come odori pol esser zivola,rosmarin,mazorana,balete de ginepro e anche questi pol venir masinadi per infissir el sugheto, le varianti xe solo question de gusti., dela serie:
cogo
cogoma
cogometa
e cogomona (quel che credi che el suo pais xe el mejo del mondo) Very Happy
Servolo

Razz de no confonder col pais che se doprava per piturar le tole de legno de per tera prima che tuti meti palcheti.Iera una patina,anche questa veniva slongada col asedo e una volta al anno de solito prima de pasqua i onzeva i pavimenti. Quasi sempre stà roba te la trovavi per le osterie, per sconder el sporco, che per le case le tole iera bianche e a furia de esser lavade le iera talmente lisse de parer de osso, de un bianco che no ve digo.Mi calcolo che de Toso i gà ancora pais.

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MessaggioInviato: Dom Feb 18, 2007 6:44 pm Rispondi citando
Ursus Canadiensis
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Si xe propio vero, Sevolo. No bisogna mai confonder i due pais. Se te usi quel dela carne per darghe le prima maciada a quela porta de legno che te ghe ga lavorà una setimana per smeriliarla e lisarla a perfezion, xe posibile che ti e dio gavesi una ciacolada tanto franca che i vizini de casa i caschi sui zenoci per no eser maledidi in eterno.

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MessaggioInviato: Dom Feb 18, 2007 7:09 pm Rispondi citando
margherita
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Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy

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MessaggioInviato: Dom Feb 18, 2007 7:18 pm Rispondi citando
margherita
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Messaggi: 3072
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Cmq grazie tante Servolo, adesso me xe vignudo tuto in mente !

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MessaggioInviato: Dom Feb 18, 2007 7:44 pm Rispondi citando
Karolina
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ecco margherita te ga risposto servolo..xe come la marinata.

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MessaggioInviato: Lun Feb 19, 2007 9:22 am Rispondi citando
york
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Località: Victoria, BC, Canada




Difati il Pais vien usado qua de noi sui ''dog fish, pici pescicani''sicome lori no pasa l'aqua,l'urina vien asorbida dal corpo cosi dandoghe un odorin de amonia... Il famoso ''fish&chips''inglese veniva fato la magioranza con sto picio pescecan... Smile

Salve

York

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